Dec 11, 2010

Mesin Pengorek Terbesar Di Dunia

Mungkin ramai yang mengatakan aku skema memposting ala-ala education.Well, ni aku nak bagi skit benda yang menarik untuk buka mata semua orang. Mesin pengorek ini dibina oleh kilang Krupp dan digunakan untuk mengorek lombong batu arang.


 Fakta pasal mesin ini:
  • Mesin ini berketinggian 95 meter dan panjangnya pula  215 meter.
  • Berat 45,500 ton. 
  • Ianya mengambil masa 5 tahun untuk mendesign dan mengilangkan mesin ini.
  • Mesin ini menelan belanja sebanyak USD 100 juta.
  • Maksimum laju menggali adalah 10 meter seminit.
  • Boleh mangorek arang batu sebanyak 76 000 meter persegi sehari.

Lihat betapa jauh perbezaan jentera penggorek dan mesin ini.










5 comments:

Omu Rice said...

yosh! selamat datang blogger abun...hurm mak bapak besar mende alah ni...mesti banyak giler besi nak guna create mende alah ni..yosh!

abun said...

Banyak x banyak sgt la ni yang sampy harga berjuta2.he he.thnks comment.

!.~@Dark Kurosaki@~.! said...

wow...macam dalam transformer dah..haha..nice2..hehe

hani said...

betul2...cm dalam transformes da...bapak besar!

abun said...

Same kan dalam Transformer 2,Transformer yang paling besar tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...