Dec 14, 2010

Top 10 AntiVirus 2011

Disini ingin dikongsikan sedikit maklumat kepada semua yang sedang pecah kepala asyik-asyik nak kena format laptop/ PC sebab Virus. Mari kita lihat senarai carta 10 AntiVirus 2011dibawah:


1. BitDefender AntiVirus Pro 2011


Dalam banyak-banyak AntiVirus yang terdapat di internet sekarang, AntiVirus BitDefender adalah merupakan AntiVirus yang paling popular dan menduduki carta pertama dalam senarai sepuluh AntiVirus terbaik untuk tahun 2011. Kelebihan AntiVirus ini ialah:
  • -Ia mempunyai "Intelligent Proactive Detection" yang mana boleh menangani virus-virus terbaru yang terdapat di pasaran alam maya (>.<) dan juga Spyware.
  • -AntiVirus BitDefender ini  juga mengunakan teknologi "Heuristic Analysis"
  • -Paling penting sekali, AntiVirus ini akan di"update" secara automatik setiap satu jam.
  • -Kelebihan AntiVirus ini yang sangat cool ialah ia mempunyai "Gaming Mode" yang mana pasti akan memberikan kepuasan kepada gamers diluar sana.

2. Kaspersky AntiVirus 2011




Kaspersky AntiVirus 2011 pula jatuh ditempat kedua bawah daripada BitDefender. Namun begitu, AntiVirus ini juga tak kurang hebatnya. Antara kelebihan-kelebihan Kaspersky ialah:
  • -Kehebatan "Real-time Automated Protection" untuk melindungi laptop/ PC dari virus daripada internet.
  • -Seperti BitDefender 2011, Kaspersky juga menggunakan terknologi "Heuristics Analysis".
  • -Kaspersky menawarkan sistem perlindungan secara menyeluruh dimana ia direka untuk menentang/ melindungi laptop/ PC kita dari segala jenis virus, worms, trojan dan ahli keluarga -ware ( Eg. Malware & Spyware)
  • -Satu keistimewaan Kaspersky berbanding BitDefender adalah Kaspersky menawarkan backup system yang dinamakan "Rescue-CD"  just incase if laptop/ PC kita diserang oleh Malware dan sistem ini berfungsi secara automatik. 
  • -Satu-satunya kekurangan Kaspersky berbanding BitDefender yang menyebabkan ia jatuh ditempat kedua dalam senarai terbaik sepuluh ini adalah kerana berbanding BitDefender, Kaspersky adalah lebih mahal!


3. Norton AntiVirus 2011

Dikalangan student, mungkin AntiVirus ini lebih popular. So, jom kita tengok apa kelebihan AntiVirus ini:
  • -Ia mempunyai sistem "scanning" yang agak laju,dan sistem "update" yang agak kerap.
  • -AntiVirus ini mampu "detect" lokasi kedudukan file-file Virus lebih cepat berbanding BitDefender dan Kaspersky.
  • -Ini bermakna, AntiVirus ini mampu menjangka dan memberhentikan "CrimeWare" lebih pantas berbanding yang lain. Inilah kelebihan Norton AntiVirus!
  • -Namun begitu, satu keburukan AntiVirus ini adalah AntiVirus ini mampu untuk mengesan "Keylogger". Keylogger merupakan virus yang dicipta khas oleh hakers untuk menjejaki dan mencuri kata laluan pengguna, nombor kad kredit dan sebagainya.

Lebih lanjut klik sini

4.Webroot AntiVirus 2011

AntiVirus Webroot merupakan AntiVirus yang tidak begitu popular di Malaysia. Tetapi, AntiVirus ini berjaya mendapat tempat ke4 dalam senarai sepuluh AntiVirus terbaik untuk tahun 2011 akan datang. Jom kita tengok apa pula kelebihan AntiVirus ini:
  • -AntiVirus ini amat mudah digunakan.
  • -AntiVirus ini pernah memenangi Anugerah "Spy Sweeper Antispyware Protection". Jelas sekali ini menunjukkan AntiVirus ini mempunyai gabungan kombinasi yang hebat antara AntiVirus dan AntiSpyware.
  • -Ia mempunyai sistem "scanning" yang agak bagus tetapi masih tidak boleh mengatasi kelajuan sistem "scanning" yang terdapat pada AntiVirus Norton. 
  • -Kelemahan AntiVirus Webroot yang paling nyata ialah AntiVirus ini tidak boleh digunakan di laptop! Sesiapa yang menggunakan PC sahaja boleh menggunakan AntiVirus ini, What a shame, huh?!


Lebih lanjut klik sini

5. VIPRE AntiVirus 2011

Nama AntiVirus ini dah macam nama kereta la pula. AntiVirus ini agak kurang popular di negara kita. So, mari kita lihat apa yang menarik mengenai VIPRE ini.
  • -Sama seperti Webroot, AntiVirus ini merupakan gabungan kombinasi antara AntiVirus dan AntiSpyware.
  • -Ianya tidak mengeluarkan sebarang "Pop-Ups" atau "Notification".
  • -AntiVirus ini akan update secara automatik untuk setiap 1 jam 30 minit.
  • -Satu-satunya masalah utama AntiVirus VIPRE ini adalah, selepas install kita kena restart. Masalah ke? (>.<)

Lebih lanjut klik sini

6. ESET NOD32 AntiVirus 4


ESET NOD32 atau lebih dikenali dengan panggilan manja NOD32 ini telah berjaya menempatkan dirinya di tangga yang ke 6.Mari kita kenali AntiVirus dengan lebih mendalam.
  • -Kelebihan utama AntiVirus ini ialah ia menggunakan kapasiti hard disk kita dengan sangat sedikit berbanding AntiVirus yang lain. AntiVirus ini menjalankan operasi melindungi laptop kita dengan sangat efisyen dan "senyap" that we wonder whether there is really an AntiVirus in our computer or not?! Yup, thats is how efficient this AntiVirus work.
  • -Kelebihan lain AntiVirus ini ialah ia menggunakan teknik "scanning" untuk External hard disk dan pendrive yang agak mengagumkan. 
  • -Dari segi update, AntiVirus ini agak kerap juga update secara automatik iaitu dalam lingkungan setiap 1 jam. 
  • -Satu kelemahan AntiVirus ini ialah ia tidak menyediakan Perlindungan untuk IM(Instant Messenger). Ini merupakan satu-satunya sebab mengapa AntiVirus ini gagal mendapat tempat dalam senarai lima AntiVirus terbaik untuk tahun hadapan.

7. AVG Antivirus 2011

Ramai diantara kita yang sudah biasa menggunakan AVG, kan? Walaupun tidak mendapat tempat dalam senarai kelima AntiVirus terbaik 2011, AVG tetap mendapat tempat dihati setiap pengguna AntiVirus kerana kelebihan yang berikut:
  • -Berbanding Version AVG yang lepas, AntiVirus AVG 2011 menawarkan "link scanner" dan  "Social Networking Protection" dengan lebih menyeluruh. 
  • -Salah satu sebab mengapa AntiVirus ini sangat popular dikalangan pengguna-penguna AntiVirus adalah kerana ianya paling mudah didapati dan didownload di Internet. Tetapi, jika kamu adalah seorang yang sangat menitik beratkan perlindungan yang menyeluruh untuk laptop/PC kamu, apa salahnya kamu beli Full Version untuk AntiVirus ini? Its really worth it!
  • -Kelemahan AntiVirus ini yang paling ketara berbanding pesaing-pesaingnya yang lain adalah masa untuk proses "Scanning" adalah sangat lama dan juga ianya kadang-kadang overprotects, its giving us false warning of virus infection! Suka buat cuak je AVG ni!
Lebih lanjut klik sini

8. Avira AntiVir Premium



Avira adalah antara AntiVirus yang paling mudah digunakan. Di sini terdapat sedikit maklumat tentang Avira ini:
  • Seperti BitDefender dan Kaspersky, Avira juga menggunakan teknologi "Heuristics Analysis and Detection (AHeAD)". Teknologi ini dapat mengesan Virus-virus yang tidak boleh dikenalpasti, berdasarkan profil-profil virus tersebut. Namun begitu, berbanding AntiVirus yang lain, Avira selalunya akan memberi amaran-amaran palsu mengenai jangkitan Virus di sistem kita. AntiVirus ini pun seperti AVG! Suka buat penggunanya cuak!
  • Kelebihan AntiVirus ini adalah dari segi proses "installation". Berbanding yang lain, masa untuk install AntiVirus ini adalah cepat, ringkas dan tidak banyak kerenah!
  • Kelemahan AntiVirus ini pula ialah ia kekurangan features yang menarik seperti contoh "Gaming Mode" seperti yang terdapat di BitDefender.
  • Namun begitu, AntiVirus ini adalah sangat sesuai digunakan untuk beginners kerana User Interface nya yang sangat mudah dan ringkas.

    9. G-Data AntiVirus 2011

    top 10 antivirus 2011

    G-Data AntiVirus ini juga merupakan AntiVirus yang tidak popular di negara kita. Mungkin ramai yang tidak pernah dengar nama AntiVirus ini sebelum ini! Termasuklah yang menulis! >.<  Tetapi, ternyata AntiVirus ini mempunyai kelebihannya yang tersendiri yang menyebabkan ianya tersenarai dalam carta sepuluh terbaik untuk tahun 2011. Ini maklumat mengenai AntiVirus tersebut:
    • AntiVirus ini merupakan antara AntiVirus yang ringkas dan mudah digunakan.
    • Berbanding versi-versi yang lepas, G-Data AntiVirus 2011 dilengkapi dengan sistem keselamatan  yang lebih efisyen dengan cara menyediakan dua enjin "scanning" yang berasingan!
    • Ia juga menggunakan teknologi "Heuristics Analysis".
    • Walau bagaimanapun, AntiVirus ini masih mempunyai kekurangan pada features yang hebat-hebat dan cool seperti "Gaming Mode" dan "Link Scanner".

      10. Trend Micro Titanium Antivirus+ 2011


      AntiVirus yang menduduki carta terakhir dalam senarai ini adalah Trend Micro Titanium Antivirus+ 2011! Ini merupakan sedikit ringkasan mengenai AntiVirus tersebut:
      • Kelebihan AntiVirus ini yang paling menarik ialah ia mengandungi "Cloud-Base Security". Ini bermakna, AntiVirus ini melindungi keselamatan laptop/ PC kita secara online. Oleh itu, ia tidak akan menggunakan kapasiti hard disk kita dengan banyak. 
      • Namun begitu, AntiVirus ini mempunyai banyak kelemahan, antaranya ialah ianya kekurangan banyak features yang penting seperti "PC Maintenance and Monitoring Tools", "Bot Protection" dan "Phishing Protection".


      Itu sahaja mengenai Senarai 10 AntiVirus terbaik untuk 2011. Sebagai pengguna yang bijak, pilihlah AntiVirus yang bersesuaian dan efisyen untuk melindungi laptop/ PC kita! Tepuk dada tanya selera!

      P/S: Korang guna AntiVirus yang mana? Apa komen korang pasal AntiVirus yang korang guna sekarang?

      1 comment:

      Norton Tech Support said...


      I found very interesting and helpful facts thank you so much!!!! Call Our Toll
      Free Norton Support Number |+1-646-968-0680

      Norton Support
      Norton Support Number
      Norton Support Phone Number
      Norton Tech Support Number
      Norton Tech Support
      Norton Tech Suopport number


      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...