Dec 24, 2010

One Moto Walker

Hari ini aku ingin membuat kelas design sikit untuk korang yang tengah2 cuti and kebuhsanan. One moto walker ini adalah sejenis robot yang simple. Ianya direka berasaskan prinsip of B.E.A.M Robotics. Membuat robot yang berasakan serangga. Ia telah diasaskan pada tahun 2000 dan disini sedikit tips camne nak membuatnya.


Cantik robot ni, bila da siap nanti boleh la bagi adik2 anda main. Tapi berhati-hati, projek ini adalah terlalu kompleks tapi aku kan tolong sedikit2 memberi cara yang terdetail sekali untuk korang semua.


Beli barang2 berikut:-
  1. 1 x Servo motor dengan servo horn
  2. 1 x Terminal block
  3. 1 x plastic gear ~2 inci
  4. 1 x plastic servo horn
  5. 1 x (2 kaki untuk 8 -10 gauge wire) ( boleh gunakan besi penyangkut baju )
  6. 1 x kepingan kecil plastic tubing ( boleh guna wayar penebat  )
  7. 2 x AA or AAA battery holder
Barangan untuk bicore:-
2 x .22 µF monolithic capacitors

1 x 100K to 10Mâ resistor (disarankan 3.2Mâ)

1 x 74HCT240 integrated circuit (IC) 74AC240 lebih baik

1 x 20-pin DIP IC socket

1 x on/off toggle switch (cari yang paling kecil)

Alat-alat yang disarankan digunakan:-

1 x safety glasses!!
1 x soldering iron
1 x glue gun
1 x wire strippers
1 x side cutter
1 x scissors, knife.

Lanjut.






    2 comments:

    Hani Mynis said...

    gile neat..betul ke leh wat sendiri ni..takut tak jadi je..hehehhe

    Blogger said...

    I've just downloaded iStripper, so I can watch the sexiest virtual strippers get naked on my taskbar.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...